«Μύλος της Γεύσης» στην Έδεσσα
«Μύλος της Γεύσης» στην Έδεσσα
Τοπική γαστρονομία και διατροφή στο παλιό σησαμοτριβείο
Ανάμεσα στο Βαρόσι και το Πάρκο των Καταρρακτών, η περιοχή των μύλων που λειτουργούσαν έως το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη των άφθονων νερών της Έδεσσας, θυμίζουν τη μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη που είχε γνωρίσει η πόλη εκείνη την περίοδο. Ένας από αυτούς, το σησαμοτριβείο του παλιού μύλου Περτσεμλή, που έχει παραχωρηθεί -όπως όλοι οι μύλοι- στον Δήμο Έδεσσας, συντηρήθηκε, ανακαινίστηκε και λειτουργεί από το 2016 ως ο «Μύλος της Γεύσης».
Στους επισκέπτες προσφέρεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την τοπική γαστρονομία και τα προϊόντα της περιοχής, αλλά και να ενημερωθούν γενικότερα για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Παράλληλα, παρέχονται πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του παλιού σησαμοτριβείου, του μοναδικού με κινητήρια δύναμη το νερό στην Ελλάδα.