Α' Γυμνάσιο Αρρένων - Έπαυλη Χατζημησέφ

Α' Γυμνάσιο Αρρένων - Έπαυλη Χατζημησέφ

Πίσω

Α' Γυμνάσιο Αρρένων - Έπαυλη Χατζημησέφ

Ένα από τα εμβληματικότερα νεοκλασικά κτίρια της πόλης

Το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, γνωστό και ως Έπαυλη Χατζημησέφ, είναι ένα ιστορικό κτήριο με σημαντική αρχιτεκτονική αξία. Χτισμένο τη δεκαετία του 1890, το κτήριο πιθανόν κατασκευάστηκε αρχικά για τον Ισαάκ Μπερουμπή. Το 1906, ο Θοδωρής Χατζημησέφ, μεταφραστής της ρωσικής γλώσσας, έγινε ιδιοκτήτης του αρχοντικού, που διατηρεί το όνομά του μέχρι σήμερα.

Το 1928, το κτήριο περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο και το 1934 μεταβιβάστηκε στο Σχολικό Ταμείο του Γυμνασίου της πόλης. Στη συνέχεια, φιλοξένησε το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων, ένα σχολείο με ρίζες από το 1760, γνωστό αρχικά ως «ελληνομουσείο» και αργότερα ως «Ελληνικό Σχολείο».

Μετά τον σεισμό του 1978, το κτήριο υπέστη ζημιές και ακολούθησαν εργασίες αποκατάστασης. Σήμερα, στεγάζει το 1ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, διατηρώντας την αρχιτεκτονική του κληρονομιά.

Οι όψεις του κτηρίου χαρακτηρίζονται από αυστηρή συμμετρία, με τον εξώστη του ορόφου να διακοσμείται με περίτεχνο κιγκλίδωμα και ελικοειδή φουρούσια. Οι ακμές τονίζονται με δίδυμες ψευδοπαραστάδες και τα ανοίγματα πλαισιώνονται από ψευδοπαραστάδες και υπέρθυρα με αετώματα. Η απόληξη του κτηρίου στολίζεται με περίτεχνο γείσωμα και διάτρητο στηθαίο, προσδίδοντας στο κτήριο έναν αέρα νεοκλασικής μεγαλοπρέπειας.

Βρείτε στον χάρτη