Έπαυλη Αχμέτ Καπαντζή

Έπαυλη Αχμέτ Καπαντζή

Πίσω

Έπαυλη Αχμέτ Καπαντζή

Ένα ιστορικό, πανέμορφο κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα

Η Βίλα Αχμέτ Καπαντζή βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 105. Χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, σύμφωνα με σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Αρριγκόνι. Ιδιοκτήτης της ήταν ο Αχμέτ Καπαντζή, Θεσσαλονικιός ντονμές και αδελφός του Μεχμέτ Καπαντζή, ο οποίος είχε τη δική του έπαυλη λίγο πιο κάτω, στη Λεωφόρο Βασ. Όλγας 108.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Καπαντζή εγκατέλειψαν την Ελλάδα και μετοίκησαν στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, ο γιος του Αχμέτ, Μεχμέτ, παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη για περισσότερα από δέκα χρόνια. Στη διάρκεια της Κατοχής, η βίλα χρησιμοποιήθηκε από τη Γκεστάπο, ενώ το 1939 φιλοξένησε Σχολή Νοσοκόμων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Αργότερα, στέγασε υπηρεσίες του ΝΑΤΟ.

Η βίλα ανακαινίστηκε και στα τέλη του 20ού αιώνα φιλοξένησε οργανισμούς όπως τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης. Σήμερα, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

Βρείτε στον χάρτη