Ανδριάντας Γώγου Πετρίδη

Ανδριάντας Γώγου Πετρίδη

Πίσω

Ανδριάντας Γώγου Πετρίδη

Αφιερωμένο στον σπουδαίο Πόντιο μουσικό

Ο ανδριάντας του Γώγου Πετρίδη, του θρυλικού βιρτουόζου της ποντιακής λύρας, στήθηκε το 1987, τρία χρόνια μετά τον θάνατό του, προς τιμήν του μεγάλου μουσικού και πατριάρχη της ποντιακής λύρας. Το άγαλμα τοποθετήθηκε στη νησίδα της οδού Μεταμορφώσεως, κοντά στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, και αποτελεί έργο της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας.

Ο Γώγος Πετρίδης, γιος του διάσημου λυράρη Σταύρη Πετρίδη, συνέχισε την παράδοση της οικογένειας, αν και αρχικά η μητέρα του ήταν αντίθετη με αυτό το μονοπάτι. Η πρώτη του επαφή με τη λύρα έγινε μέσω του πατέρα του, και παρά τις δυσκολίες, ο Γώγος εξελίχθηκε σε έναν καινοτόμο μουσικό, συνδυάζοντας παραδοσιακούς ποντιακούς ήχους με άλλα μουσικά είδη, συμπεριλαμβανομένης της λαϊκής και της ευρωπαϊκής μουσικής. Η φήμη του εξαπλώθηκε παντού, και έγινε γνωστός όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και ευρύτερα, κυρίως λόγω των παραστάσεών του με το Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης.

Το άγαλμα απεικονίζει τον Γώγο Πετρίδη καθιστό, φορώντας κοστούμι, και να παίζει την αγαπημένη του λύρα. Αυτή η στάση του αποτυπώνει τη βαθιά σύνδεσή του με τη μουσική και την πολιτιστική κληρονομιά του Πόντου. Το βλέμμα του είναι ήρεμο, αντανακλώντας τη σοφία και την εμπειρία που απέκτησε κατά τη διάρκεια της ζωής του ως μουσικός και εκπρόσωπος του ποντιακού πολιτισμού.

Βρείτε στον χάρτη