Προτομή Μάκη (Ιωακείμ) Αλεξιάδη

Προτομή Μάκη (Ιωακείμ) Αλεξιάδη

Πίσω

Προτομή Μάκη (Ιωακείμ) Αλεξιάδη

Προς τιμήν του ήρωα της Καλαμαριάς

Η προτομή του Μάκη (Ιωακείμ) Αλεξιάδη, ενός από τους ήρωες της Καλαμαριάς, είναι ένα σύμβολο μνήμης και τιμής για την ανιδιοτελή θυσία του κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Φτιαγμένη από μπρούτζο, η προτομή αποδίδει ρεαλιστικά τα χαρακτηριστικά του Αλεξιάδη, γνωστού ως «Μάκη των Καλαμαριωτών» και είναι τοποθετημένη σε μαρμάρινο βάθρο. Βρίσκεται στην πλαζ Αρετσού, σε πάρκο που φέρει το όνομά του, όπου δεσπόζει ως ελάχιστος φόρος τιμής στον ηρωισμό και την αυτοθυσία του.

Ο Ιωακείμ Αλεξιάδης (1915-1944), καθηγητής μαθηματικών και στέλεχος του ΚΚΕ, ήταν μέλος της Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΕΑΜ. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, συνελήφθη από τους συνεργάτες των Ναζί, τους συμμορίτες του Δάγκουλα, οι οποίοι τον βασάνισαν απάνθρωπα. Εκτελέστηκε στις 16 Ιουλίου 1944, σε ηλικία μόλις 28 ετών, και το σώμα του πετάχτηκε στο δρόμο προς τα Λαγκαδίκια.

Η προτομή του Μάκη Αλεξιάδη υπενθυμίζει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμαριάς τον αγώνα και την αντίσταση των Ελλήνων ενάντια στον κατακτητή, αλλά και την προσωπική θυσία ενός ανθρώπου που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία.

Βρείτε στον χάρτη