Μύλοι Αλλατίνη (Allatini)

Μύλοι Αλλατίνη (Allatini)

Πίσω

Μύλοι Αλλατίνη (Allatini)

Το εμβληματικό για την οικονομική και βιομηχανική ιστορία της Θεσσαλονίκης συγκρότημα κτιρίων

Οι Μύλοι Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη είναι ένα ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα που χτίστηκε το 1923 από την οικογένεια Αλλατίνη, η οποία προερχόταν από τη Μικρά Ασία. Οι μύλοι αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα αλευροποιεία της εποχής τους και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Το συγκρότημα σχεδιάστηκε με τις αρχές του βιομηχανικού αρχιτεκτονικού ρυθμού. Περιλαμβάνει ένα κεντρικό κτίριο με χαρακτηριστικά στοιχεία όπως ψηλές κολόνες και ανοιχτοί χώροι που διευκολύνουν τη ροή των εργασιών, μεγάλα παράθυρα, που επιτρέπουν την είσοδο φυσικού φωτός, στοιχείο που ήταν σημαντικό για τη λειτουργία των βιομηχανικών χώρων, αλλά και σκεπές με κλίσεις, κατασκευασμένες από σίδηρο και κεραμίδια, που δίνουν στο κτίριο έναν παραδοσιακό χαρακτήρα.

Οι Μύλοι Αλλατίνη, αρχικά, ήταν κυρίως αλευροβιομηχανία, αλλά με την πάροδο του χρόνου επεκτάθηκαν σε άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες. Το 1991, η επιχείρηση σταμάτησε τη λειτουργία της, και τα κτίρια παρέμειναν αναξιοποίητα για αρκετές δεκαετίες.

Το συγκρότημα χαρακτηρίζεται από την αρχιτεκτονική του αξία και την ιστορική του σημασία. Το 2014, η περιοχή υπήρξε αντικείμενο αναδόμησης, με σκοπό την αξιοποίηση του χώρου ως πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο. Σήμερα, οι Μύλοι Αλλατίνη είναι ένα σύμβολο της βιομηχανικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, που ενσωματώνει την ιστορία και την αρχιτεκτονική της πόλης.

Βρείτε στον χάρτη