Ηρώο πεσόντων 13ης Αυγούστου 1944 στο Πάρκο Κερασούντος

Ηρώο πεσόντων 13ης Αυγούστου 1944 στο Πάρκο Κερασούντος

Πίσω

Ηρώο πεσόντων 13ης Αυγούστου 1944 στο Πάρκο Κερασούντος

Φόρος τιμής στους νεκρούς του Μπλόκου της Καλαμαριάς

Το «Ηρώο Μνήμης Πεσόντων της 13ης Αυγούστου 1944» βρίσκεται στο ομώνυμο Πάρκο Κερασούντος στην Καλαμαριά και αποτελεί έναν σημαντικό τόπο μνήμης για τους κατοίκους της περιοχής. Το μνημείο τιμά τους 25 Καλαμαριώτες που εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια του Μπλόκου της Καλαμαριάς, μιας από τις πιο τραγικές σελίδες της Κατοχής στην Ελλάδα.

Το ηρώο είναι κατασκευασμένο από πέτρα, με τα ονόματα των πεσόντων χαραγμένα σε μαρμάρινη επιφάνεια. Στο μνημείο υπάρχει επίσης μια μπρούντζινη επιφάνεια, η οποία απεικονίζει έναν πεσμένο άνδρα που βγάζει μια κραυγή με τα χέρια ανοιχτά, συμβολίζοντας την αγωνία και τη θυσία των ανθρώπων αυτών. Η λιτή αλλά συνάμα δυνατή αυτή απεικόνιση αναδεικνύει την ένταση και τον πόνο που βίωσαν οι κάτοικοι της Καλαμαριάς κατά την Κατοχή.

Το Μπλόκο της Καλαμαριάς συνέβη στις 13 Αυγούστου 1944, όταν οι Ναζί, σε συνεργασία με Έλληνες συνεργάτες τους, συγκέντρωσαν και εκτέλεσαν 25 άνδρες της περιοχής, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν την αντίσταση και να σπείρουν τον φόβο. Το γεγονός αυτό έχει μείνει χαραγμένο στη συλλογική μνήμη της πόλης και έχει απαθανατιστεί ακόμη και σε τραγούδι από τον μεγάλο συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη.

Το μνημείο βρίσκεται στο Πάρκο Κερασούντος, που φέρει το όνομα του παρακείμενου δρόμου, στην παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς. Το πάρκο αποτελεί έναν από τους πολλούς καλοδιατηρημένους χώρους πρασίνου της περιοχής, που συνδυάζει την αναψυχή με τη μνήμη και την ιστορία. Κάθε χρόνο, ο Δήμος Καλαμαριάς πραγματοποιεί εκδηλώσεις στο μνημείο αυτό, αποτίοντας φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες και κρατώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη της περιοχής.

Βρείτε στον χάρτη