Έπαυλη Αλλατίνι - Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Έπαυλη Αλλατίνι - Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Πίσω

Έπαυλη Αλλατίνι - Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ένα ιστορικό κτίριο των τελών του 19ου αιώνα

Η Έπαυλη Αλλατίνι, σχεδιασμένη από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli, οικοδομήθηκε πριν το 1888 ως εξοχική κατοικία του Κάρολου Αλλατίνι. Η οικογένεια Αλλατίνι ήταν μία από τις πιο ισχυρές επιχειρηματικές δυναστείες της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους Μοδιάνο.

Η έπαυλη αυτή ήταν η μεγαλύτερη και πολυτελέστερη από τις πολλές που βρίσκονταν στην περιοχή των Εξοχών, μια προαστιακή περιοχή όπου συνήθιζαν να χτίζονται οι εξοχικές κατοικίες των πλουσίων της πόλης. Η βίλλα βρίσκεται κοντά στους μύλους Αλλατίνι και στο κέντρο μιας μεγάλης αυλής, με χαρακτηριστική χρήση πλίνθων στις όψεις της.

Κατά το διάστημα 1909-1912, η έπαυλη φιλοξένησε τον εξόριστο Σουλτάνο Αβδούλ-Χαμίτ Β', μετά την Επανάσταση των Νεοτούρκων. Το 1926, για ένα χρόνο, στέγασε το νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Από το 1979, το κτίριο στεγάζει υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, αρχικά τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και σήμερα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η Έπαυλη Αλλατίνι αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης και έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους της πόλης.

Βρείτε στον χάρτη