Μονή Αγίας Παρασκευής Παγγαίου

Μονή Αγίας Παρασκευής Παγγαίου

Πίσω

Μονή Αγίας Παρασκευής Παγγαίου

Με ιστορία αιώνων και αναγέννηση από μοναχές που ήρθαν από τον Πόντο το 1924

Ανάμεσα στο Ροδολίβος και τον Δόμηρο, στους πρόποδες του Παγγαίου, η Μονή της Αγίας Παρασκευής λειτουργεί εδώ και έναν αιώνα χάρη στις μοναχές που ήρθαν από τον Πόντο το 1924 και την ανασύστησαν. Η ιστορία της μονής, όμως, πηγαίνει πολλούς αιώνες πίσω, πριν το 1474, όπως αποδεικνύει μαρτυρία του 15ου αιώνα που την αναφέρει και την τοποθετεί ως ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στην Ελλάδα.

Γνωρίζοντας καταστροφές από επιδρομές, εμπρησμούς και λεηλασίες, η μονή ερημώθηκε και επαναλειτούργησε αρκετές φορές στη μεγάλη της διαδρομή. Τελευταίος εμπρησμός της συνέβη κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έκτοτε παρέμεινε καταστραμμένη, έως την άφιξη των Ποντίων μοναχών που την αναγέννησαν, οικοδομώντας την από τις στάχτες της.

Μεγάλη αξία δίνουν στη μονή τα κειμήλια που έφεραν μαζί τους οι μοναχές, που ήρθαν από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στα Ίμαυρα του Πόντου. Ξεχωρίζει εικόνα της Αγίας Παρασκευής του 1882, εικόνες του 17ου και του 18ου αιώνα, ιερά Ευαγγέλια και ιερά λείψανα που επίσης μετέφεραν από τον Πόντο οι μοναχές.

Η μονή εορτάζει στις 26 Ιουλίου, στη μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής, ενώ διαθέτει ξενώνες φιλοξενίας.

Βρείτε στον χάρτη