Ναός Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας

Ναός Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας

Πίσω

Ναός Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας

Ο ιστορικός ναός του 18ου αιώνα

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Νιγρίτα είναι ένας από τους πιο ιστορικούς ναούς της περιοχής, χτισμένος στον ανατολικό λόφο προς το νότο, στην παλαιότερη συνοικία της πόλης, τους «Τσακαλάδες».

Ο ναός εγκαινιάστηκε στις 3 Απριλίου 1753 από τον Μητροπολίτη Σερρών Ιωαννίκιο, σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία που ανακαλύφθηκε το 2006. Η συγκεκριμένη ημερομηνία ωστόσο δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη της ακριβούς ηλικίας του ναού, καθώς πολλοί ναοί εγκαινιάστηκαν πολύ αργότερα από την αρχική κατασκευή τους.

Η αρχιτεκτονική του ναού ακολουθεί τη βυζαντινή παράδοση, με την τρίκλιτη βασιλική δομή και το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο να ξεχωρίζουν ως κύρια χαρακτηριστικά. Το τέμπλο είναι διακοσμημένο με λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν τη δεξιοτεχνία των τεχνιτών της εποχής και συνδυάζει την εκκλησιαστική τέχνη με λαϊκά στοιχεία.

Ο ναός, εκτός από κέντρο θρησκευτικής ζωής, υπήρξε και σημαντικό κοινωνικό σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Νιγρίτας κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Σήμερα, ο Άγιος Γεώργιος παραμένει ζωντανός χώρος λατρείας και διατήρησης της τοπικής παράδοσης, συνεχίζοντας να συγκεντρώνει πιστούς και επισκέπτες που τιμούν την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά.

Βρείτε στον χάρτη