Φαράγγι Αγγίτη

Φαράγγι Αγγίτη

Πίσω

Φαράγγι Αγγίτη

Η εντυπωσιακή «Πύλη του Άδη»

15 από τα συνολικά 75 χιλιόμετρα της κοίτης του Αγγίτη, του μεγαλύτερου παραπόταμου του Στρυμόνα, διασχίζουν μια περιοχή όπου η γη έχει χωριστεί στα δύο και χαρίζει ένα συγκλονιστικό θέαμα: Το φαράγγι του, που ξεκινά από τη Συμβολή Σερρών και καταλήγει στην πέτρινη, πεντάτοξη γέφυρα στην Αγγίστα, σε μια δαιδαλώδη διαδρομή ανάμεσα στις βραχώδεις πλευρές που φτάνουν σε βάθος έως και τα 100 μέτρα. Γνωστό και ως «Διώρυγα», «Στενά Πέτρας» και «Βράους», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, το φαράγγι συναντά την είσοδο του συναρπαστικού Σπηλαίου της Αλιστράτης, ενώ το νερό, όπως ξεχύνεται για να αγκαλιάσει τον Στρυμόνα, συναντά πηγές, καμάρες, σπήλαια, στοές, γραφικά γεφύρια και συγκρούεται με τα βράχια που κατεβαίνουν ορμητικά ως τον πυθμένα.

Τα μονοπάτια που ακολουθούν την κοίτη του ποταμού στο φαράγγι είναι γεμάτα εκπλήξεις, παρακολουθώντας από ψηλά αλλά και φτάνοντας σχεδόν ως το χαμηλότερο σημείο του ανοίγματος. Αρπακτικά πουλιά φωλιάζουν στις γύρω πλαγιές, λιβελούλες δροσίζονται πλάι στα λιγότερο ορμητικά σημεία, γεφύρια επιτρέπουν την αλλαγή της διαδρομής από τη μία πλευρά στην άλλη. Η πορεία του υδάτινου όγκου και των μονοπατιών καθορίζονται από τα γιγάντια, συμπαγή πετρώματα που υψώνονται κάθετα και κόβουν την ανάσα. Μοναδικό το θέαμα, σε όποια εποχή του χρόνου κι αν το επισκεφθείς.

Το φαράγγι του Αγγίτη είναι προσβάσιμο και με ποδήλατο, χαρίζοντας μια αξέχαστη, φυσική πίστα, ενώ προσφέρει και δύο διαδρομές rafting, για αρχάριους και προχωρημένους. Η πλούσια ομορφιά του, η δυνατότητα της παρατήρησης από ψηλά της γεωλογικής κοσμογονίας που συντελέστηκε χιλιάδες χρόνια πριν και της φύσης που έντυσε το φαράγγι με όλα τα χρώματα της παλέτας της χαρίζουν σε όσους το διασχίζουν μια ασύγκριτη ανάμνηση, ειδικά αν συνδυαστεί με την είσοδο στο παρακείμενο, φημισμένο Σπήλαιο -θα έχει να θυμάται πως πέρασε από την Πύλη του Αδη, απ’ όπου ο Πλούτωνας έβαλε την Περσεφόνη στο δικό του κόσμο, σύμφωνα με τη μυθολογία.

Βρείτε στον χάρτη