Δάσος Σέιχ Σου

Δάσος Σέιχ Σου

Πίσω

Δάσος Σέιχ Σου

Ο Κεδρηνός Λόφος που δίνει οξυγόνο στην πόλη

Το μεγαλύτερο περιαστικό δάσος στην Ελλάδα περιβάλλει τη Θεσσαλονίκη στους γύρω λόφους της και είναι ο βασικός πνεύμονας πρασίνου της πόλης. Το «Σέιχ Σου» ή «Κεδρηνός Λόφος» απλώνεται σε μια έκταση 30.000 στρεμμάτων, καλυμμένων κυρίων με πευκοδάσος, αλλά και πουρνάρια, πλατάνια και οξιές. Διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ από το έδαφός του κυλά ο ορεινός όγκος που καταλήγει στη Θεσσαλονίκη.

Το Σέιχ Σου («Νερό του Σεΐχη») πήρε την ονομασία του κατά την οθωμανική περίοδο, είτε από μια βρύση σε μουσουλμανικό τουρμπέ (στην τοποθεσία «Χίλια Δέντρα»), είτε από τον σεΐχη-εμπνευστή της φύτευσης των δέντρων στον λόφο, για λόγους οχύρωσης της πόλης από τις πλημμύρες. Κατά τον 19ο αιώνα ήταν γεμάτο βελανιδιές, ενώ από τη δεκαετία του 1930, με φύτευση περίπου 5 εκατομμυρίων δέντρων, πήρε τη μορφή που έχει σήμερα.

Το δάσος είναι εύκολα προσπελάσιμο, έχει χαμηλά υψόμετρα (50 με 450 μέτρα) χωρίς απότομες διαβαθμίσεις. Προτιμάται για περιπάτους και ποδηλατάδες στη φύση και ημερήσιες αποδράσεις από τον αστικό ιστό, διαθέτοντας σε όλη του την έκταση σημεία ξεκούρασης, παγκάκια, τραπέζια πικ-νικ, ενώ τα μονοπάτια του οδηγούν σε σημεία με πολύ όμορφη θέα.

Βρείτε στον χάρτη