Καζάν Ντιμπί

Καζάν Ντιμπί

Πίσω

Καζάν Ντιμπί

Δημοφιλέστατο επιδόρπιο των εστιατορίων της Θεσσαλονίκης

Το Καζάν Ντιμπί είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Οθωμανικής κουζίνας, που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στην Τουρκία και την Ελλάδα. Το όνομά του στα τουρκικά σημαίνει «ο πάτος του καζανιού», καθώς το γλυκό αυτό φτιάχνεται με καραμελωμένη κρούστα που θυμίζει τη γεύση του καμένου καζανιού.

Παρασκευάζεται από ρυζάλευρο, ζάχαρη και γάλα, δημιουργώντας μια κρεμώδη υφή. Η μοναδικότητά του προέρχεται από τη διαδικασία καραμελοποίησης της ζάχαρης στο κάτω μέρος του ταψιού, όπου το μείγμα ψήνεται μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσαφένια, καραμελωμένη κρούστα. Αυτή η κρούστα είναι που δίνει στο γλυκό τη χαρακτηριστική του γεύση και όψη.

Το Καζάν Ντιμπί σερβίρεται συνήθως κρύο, κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια, και συχνά συνοδεύεται από κανέλα ή ξηρούς καρπούς. Είναι ένα ελαφρύ και δροσιστικό γλυκό, ιδανικό για τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και ως επιδόρπιο μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

Αν και έχει τις ρίζες του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, το Καζάν Ντιμπί είναι πλέον ένα διαχρονικό γλυκό που αγαπήθηκε και ενσωματώθηκε στη γαστρονομική κουλτούρα της Ελλάδας και άλλων Βαλκανικών χωρών. Παρασκευάζεται ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταφέρθηκε από τους πρόσφυγες που ήρθαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και συνεχίζει ως σήμερα να αποτελεί δημοφιλή επιλογή στα εστιατόρια της πόλης ως επιδόρπιο.