Κήποι του Πασά

Κήποι του Πασά

Πίσω

Κήποι του Πασά

Το ονειρικό αστικό πάρκο στην Άνω Πόλη

Ανηφορίζοντας προς τα Κάστρα, πίσω από το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», η καταπράσινη έκταση των περίπου χιλίων τετραγωνικών μέτρων που ονομάστηκε «Κήποι του Πασά» προσφέρει ξεκούραση, αναψυχή και μία υπέροχη θέα προς την πόλη και τον Θερμαϊκό εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Το περιφραγμένο αστικό πάρκο δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Παύλου ολοκληρώθηκε το 1904 και αποτελούσε αρχικά μέρος του νοσοκομείου (τότε «Χαμιδιέ»), σε έκταση που είχε παραχωρηθεί από την εκκλησία.

Εκτός από τον ρόλο του ως όαση πρασίνου στο κέντρο της πόλης, το πάρκο ξεχωρίζει για την άκρως ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, δείγματα της οποίας διακρίνονται μέχρι και σήμερα. Το περίτεχνο σιντριβάνι, η αδιέξοδη στοά, η στέρνα, τα μικρά ασυνάρτητα κτίσματα, τα δρομάκια και τα σκαλάκια με την ακατέργαστη πέτρα και τις σιδηροδοκούς δίνουν την εντύπωση πως τοποθετήθηκαν στην τύχη, αλλά φτιάχνουν ένα αλλόκοσμο σκηνικό που παραπέμπει σε απολιθωμένο δάσος ή ονειρικό τοπίο, καθιστώντας τους Κήπους του Πασά ένα μοναδικό εμβληματικό μνημείο.

Η ονομασία τους παραμένει ως σήμερα μυστήριο. Θεωρίες για την προέλευσή της αλλά και αστικοί μύθοι συνοδεύουν τις συζητήσεις των κατοίκων επί δεκαετίες. Σε κάθε περίπτωση, οι Κήποι του Πασά αξίζουν να τους επισκεφτείς για να θαυμάσεις την πόλη στη μεγαλοπρέπειά της, για να πάρεις ανάσες αλλά και να προσπαθήσεις να ερμηνεύσεις τη σκέψη των δημιουργών της στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Βρείτε στον χάρτη

}