Μονή Αγίου Παντελεήμονος

Μονή Αγίου Παντελεήμονος

Πίσω

Μονή Αγίου Παντελεήμονος

To «Ρωσικό» μοναστήρι του Άθω

Η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος είναι κτισμένη στη δυτική πλευρά του Άθω, 15 χιλιόμετρα από τις Καρυές. Η αρχική της θέση βρισκόταν ψηλότερα στο βουνό, σε μία απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων από τη σημερινή, όπου είχε ιδρυθεί κατά τον 11ο αιώνα και λειτουργούσε έως το 1765, πριν μεταφερθεί σε έναν όρμο της παραλίας. Η παλαιά Μονή είναι γνωστή ως «Παλαιομονάστηρο» και άκμασε μέχρι τον 16ο αιώνα, με την αρωγή Σέρβων ηγεμόνων και Ρώσων τσάρων.

Η κατασκευή της σημερινής Μονής έγινε από Έλληνες και Ρώσους μοναχούς και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Το μοναστηριακό συγκρότημα με τους δεκάδες τρούλους, τα πολυώροφα, χρωματιστά κτίρια και τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική φαντάζει ως κανονική πόλη στα μάτια του επισκέπτη. Μετά την εκλογή Ρώσου ηγούμενου, το 1875, η λειτουργία ψάλλεται σε δύο γλώσσες (ελληνικά και ρωσικά), ενώ το μοναστήρι είναι γνωστό και ως «Ρωσικό» ή «Ρούσικο», λόγω της πολυπληθούς, διαχρονικής παρουσίας Ρώσων μοναχών. Το Καθολικό, αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα, χτίστηκε την περίοδο 1812-1821 και η τράπεζα, χωρητικότητας 1.000 μοναχών, κατασκευάστηκε το 1890. Η Μονή διαθέτει 15 παρεκκλήσια και 20 εξωκλήσια.

Στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος φυλάσσεται μεγάλος αριθμός αμφίων, κειμηλίων, φορητών εικόνων, σκευών και η βιβλιοθήκη της αριθμεί πάνω από 20.000 βιβλία, στα ελληνικά και τα ρωσικά, καθώς και εκατοντάδες ελληνικά και σλαβικά χειρόγραφα. Ονομαστές είναι οι εικόνες της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας και η ψηφιδωτή του Αλεξάνδρου Νιέφσκι. Αλλά το μεγαλύτερο αξιοθέατο είναι η τεράστια καμπάνα της Μονής, η μεγαλύτερη στο Άγιο Όρος (και στην Ελλάδα), η οποία ζυγίζει 13 τόνους, έχει διάμετρο 2,85 μέτρα και χρειάζεται δύο μοναχούς για να τη λειτουργήσουν.

Βρείτε στον χάρτη

}