Ιερό Ολυμπίου Διός στο Δίον

Ιερό Ολυμπίου Διός στο Δίον

Πίσω

Ιερό Ολυμπίου Διός στο Δίον

Κεντρικό σημείο της αρχαίας μακεδονικής θρησκείας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής

Το Ιερό του Ολυμπίου Διός στο Δίον είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαίας Μακεδονίας, αφιερωμένο στον Δία, τον πατέρα των θεών του Ολύμπου. Βρίσκεται στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, στους πρόποδες του Ολύμπου, και αποτέλεσε το επίκεντρο της θρησκευτικής και πολιτικής ζωής των Μακεδόνων.

Το ιερό χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., αλλά ήταν σε χρήση ήδη από την εποχή του Φιλίππου Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το Δίον ήταν ο επίσημος τόπος λατρείας των Μακεδόνων βασιλέων, όπου τελούνταν μεγαλοπρεπείς θυσίες και γιορτές προς τιμήν του Διός. Περιλαμβάνει έναν μεγάλο ναό αφιερωμένο στον Δία, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις όπως βωμούς και αγάλματα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει εντυπωσιακά αγάλματα και επιγραφές, που μαρτυρούν τη σπουδαιότητα του ιερού.

Το Ιερό του Ολυμπίου Διός δεν ήταν μόνο θρησκευτικό κέντρο αλλά και χώρος πολιτικής σημασίας. Εδώ, οι Μακεδόνες βασιλείς γιόρταζαν τις νίκες τους και επιβεβαίωναν την εύνοια των θεών, ιδιαίτερα πριν από μεγάλες στρατιωτικές εκστρατείες.

Βρείτε στον χάρτη