Ρωμαϊκός Ιππόδρομος Θεσσαλονίκης

Ρωμαϊκός Ιππόδρομος Θεσσαλονίκης

Πίσω

Ρωμαϊκός Ιππόδρομος Θεσσαλονίκης

Η τοποθεσία του μεγαλοπρεπούςς αρχιτεκτονικού έργου της ρωμαϊκής περιόδου

Ο Ρωμαϊκός Ιππόδρομος της Θεσσαλονίκης ήταν ένα μεγαλοπρεπές αρχιτεκτονικό έργο της ρωμαϊκής περιόδου, που βρισκόταν στο ανατολικό τμήμα της αρχαίας πόλης, κοντά στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η πλατεία Ιπποδρομίου. Ο ιππόδρομος κατασκευάστηκε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. και χρησιμοποιήθηκε για δημόσια θεάματα, όπως αρματοδρομίες, θηριομαχίες και άλλα θεάματα, τα οποία ήταν εξαιρετικά δημοφιλή στη ρωμαϊκή κοινωνία.

Ο ιππόδρομος είχε μήκος περίπου 450 μέτρα και πλάτος 95 μέτρα, με χωρητικότητα δεκάδων χιλιάδων θεατών, γεγονός που μαρτυρά τη σημασία του στην κοινωνική ζωή της πόλης. Η θέση του ήταν στρατηγική, καθώς βρισκόταν κοντά στο ανακτορικό συγκρότημα και τη Ροτόντα, που αποτελούσαν κεντρικά σημεία της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης.

Ο ιππόδρομος συνδέεται και με σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η σφαγή του 390 μ.Χ., όταν, μετά από μια εξέγερση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος διέταξε τη σφαγή χιλιάδων πολιτών μέσα στον ιππόδρομο, ένα γεγονός που καταγράφηκε ως μία από τις πιο αιματηρές πράξεις της ρωμαϊκής ιστορίας.

Σήμερα, δεν σώζεται σχεδόν τίποτα από τον ιππόδρομο, καθώς η περιοχή έχει αστικοποιηθεί και καλυφθεί από σύγχρονα κτίρια. Ωστόσο, η πλατεία Ιπποδρομίου διατηρεί το όνομα του αρχαίου μνημείου και υπενθυμίζει την ιστορική του ύπαρξη.

Βρείτε στον χάρτη