Λαογραφικό Μουσείο Αφύτου

Λαογραφικό Μουσείο Αφύτου

Πίσω

Λαογραφικό Μουσείο Αφύτου

Ταξίδι στον χρόνο σε ένα κτίριο-αρχιτεκτονικό μνημείο

Το Λαογραφικό Μουσείο Αφύτου στεγάζεται σε ένα υπέροχο, αρχιτεκτονικά μοναδικό διατηρητέο κτίριο του 1889, δωρεά της οικογένειας Αλετρά. Δημιουργήθηκε το 1980 και στους χώρους του παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον ταξίδι στον χρόνο, στη ζωή, τις συνήθειες και τον πολιτισμό της ντόπιας κοινωνίας τους τελευταίους αιώνες. Το ξύλο και η πέτρα κυριαρχούν στις αίθουσες που αποτυπώνουν την παραδοσιακή κατοικία της Αφύτου, μέσα από τα εκατοντάδες εκθέματα που προέρχονται από συλλογές και δωρεές των κατοίκων.

Στο υπόγειο υπάρχει έκθεση κτηνοτροφικών εργαλείων και στον πρώτο όροφο αναβιώνει το παραδοσιακό σπίτι της Αφύτου, με εργαλεία καθημερινής χρήσης, κεραμικά, αγγεία, έπιπλα και μικροέπιπλα, σκεύη, φορεσιές και οτιδήποτε χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής στο πρόσφατο αλλά και το απώτερο παρελθόν. Ο επισκέπτης θα συναντήσει, επίσης, αγροτικά εργαλεία, πίνακες, φωτογραφίες με τις κορνίζες τους, πλούσια βιβλιοθήκη, έργα τέχνης, ενώ στους χώρους του μουσείου διοργανώνονται κατά περιόδους εκθέσεις που αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο το λαογραφικό στοιχείο.

Στην ούτως ή άλλως πανέμορφη Άφυτο, όπου ο παραδοσιακός χαρακτήρας παραμένει ισχυρός παρά την έντονη τουριστική ανάπτυξη, μία επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να έρθει κάποιος σε επαφή με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου και να φιλτράρει τον σύγχρονο οικισμό με ένα υπόβαθρο από την καθημερινότητά του μιας εποχής τόσο κοντινής αλλά και ταυτόχρονα τόσο μακρινής όταν την αντιπαραβάλλεις με τους ρυθμούς της σημερινής ζωής.

Βρείτε στον χάρτη