Πύργος Αγίου Βασιλείου

Πύργος Αγίου Βασιλείου

Πίσω

Πύργος Αγίου Βασιλείου

Ο εντυπωσιακός μεσαιωνικός πύργος που επιβλέπει την Κορώνεια

Ο Πύργος του Αγίου Βασιλείου, ένας σημαντικός μεσαιωνικός πύργος, βρίσκεται στη νότια όχθη της λίμνης Κορώνειας, κοντά σε μια διαδρομή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τον νότιο κλάδο της Εγνατίας Οδού. Κατασκευάστηκε τον 14ο αιώνα μ.Χ. και αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής της εποχής.

Ο πύργος έχει διαστάσεις περίπου 10x10 μέτρα και φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα. Είναι πιθανό να είχε σχέση είτε με την οχύρωση της Θεσσαλονίκης είτε με την προμήθεια της πόλης με αγαθά από τη γύρω περιοχή, η οποία ήταν γνωστή για την ευφορία της και τη λίμνη Κορώνεια. Ο τρόπος δόμησής του ακολουθεί το ατελές πλινθοπερίκλειστο σύστημα, δηλαδή τη χρήση μεγάλων λίθων και πλίνθων με συνδετικό υλικό ασβεστοκονίαμα, και ενισχύεται περιμετρικά με ξυλοδεσιές.

Για λόγους ασφαλείας, η είσοδος του πύργου στην ανατολική πλευρά βρίσκεται στη δεύτερη στάθμη, κάνοντάς τον λιγότερο προσβάσιμο σε πιθανούς επιτιθέμενους. Στις μέρες μας, έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες αποκατάστασης της τοιχοποιίας του πύργου, καθιστώντας τον επισκέψιμο και προσβάσιμο στο κοινό, διατηρώντας ζωντανή την ιστορία της περιοχής.

Βρείτε στον χάρτη