Παπάφειο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας

Παπάφειο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας

Πίσω

Παπάφειο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας

Εμβληματικό κτίριο του 19ου αιώνα με πλούσια κοινωνική προσφορά

Το Παπάφειο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, ένα εμβληματικό κτίριο της Θεσσαλονίκης, έχει τις ρίζες του στο όραμα του Ιωάννη Παπάφη, ο οποίος γεννήθηκε το 1792 στη Θεσσαλονίκη και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του σε περιοχές όπως η Σμύρνη, η Αλεξάνδρεια και η Μάλτα, όπου και πέθανε το 1886. Με την επιθυμία να συνδράμει τη γενέτειρά του, ίδρυσε το κληροδότημά του για την ανέγερση ενός Ορφανοτροφείου Αρρένων, γνωστού ως «Μελιτεύς», το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ 1894 και 1903.

Το κτίριο, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη, χαρακτηρίζεται από την ελκυστική του κάτοψη σε σχήμα Ε, που συμβολίζει την Ελεύθερη Ελλάδα. Περιτριγυρισμένο από έναν όμορφο πευκόφυτο περίβολο, το Παπάφειο εξασφάλιζε τη στέγαση και τη διαβίωση των ορφανών, προσφέροντας παράλληλα τεχνική εκπαίδευση σε διάφορους τομείς όπως η ραπτική, η ξυλουργική, η υποδηματοποιία, η επιπλοποιία, η ηλεκτρολογία, η σιδηρουργία και η μηχανουργική.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, το κτίριο έχει φιλοξενήσει γενιές νεαρών αρρένων της Θεσσαλονίκης, παρέχοντας τους όχι μόνο στέγη αλλά και τα εφόδια για να διεκδικήσουν τη ζωή τους. Επιπλέον, σε περιόδους κρίσης, έχει χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο. Σήμερα, το Παπάφειο Κέντρο συνεχίζει την αποστολή του, λειτουργώντας ως Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων, και διατηρεί ζωντανή την κληρονομιά του Ιωάννη Παπάφη στην πόλη.

Βρείτε στον χάρτη