Πρώην Σχολή Καζές - Δημοτικό Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός

Πρώην Σχολή Καζές - Δημοτικό Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός

Πίσω

Πρώην Σχολή Καζές - Δημοτικό Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός

Ένα κτίριο με πολύ μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία

Το κτήριο που στεγάζει σήμερα το Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» στη Θεσσαλονίκη έχει μια πλούσια και ποικιλόμορφη ιστορία, συνδεδεμένη στενά με την Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης και τη μεταπολεμική κοινωνική πρόνοια.

Αρχικά, το κτήριο κατασκευάστηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης για να στεγάσει το Δημοτικό Σχολείο του συνοικισμού «Μπενοζίλιο», γνωστό και ως Συνοικισμός 151. Ο συνοικισμός αυτός δημιουργήθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά του κέντρου της πόλης το 1917, η οποία οδήγησε στην ανάγκη στέγασης πολλών οικογενειών της Ισραηλιτικής κοινότητας. Το σχολείο λειτούργησε από το 1919 υπό την αιγίδα της Alliance Universelle Israelite και αργότερα μετονομάστηκε σε «Σχολή Καζές» προς τιμήν του Ιακώβ Καζές, προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο. Ωστόσο, το 1942 το κτήριο άλλαξε χρήση και φιλοξένησε το ίδρυμα «Άγιος Στυλιανός», το οποίο είχε ιδρυθεί από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα το 1912 για την προστασία των βρεφών και των μικρών παιδιών. Από τότε μέχρι σήμερα, το ίδρυμα συνεχίζει να παρέχει σημαντικές υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, πλέον υπό τη διαχείριση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Βρείτε στον χάρτη