Ανδριάντας Κυρίλλου και Μεθοδίου

Ανδριάντας Κυρίλλου και Μεθοδίου

Πίσω

Ανδριάντας Κυρίλλου και Μεθοδίου

Αφιερωμένο στου Αποστόλους των Σλάβων

Ο ανδριάντας των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου δεσπόζει στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας που φέρει το όνομά τους, στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης. Το άγαλμα αυτό τοποθετήθηκε εκεί ως φόρος τιμής στους δύο Ισαποστόλους και φωτιστές των Σλάβων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 1.150 χρόνων από την αποστολή τους στα Βαλκάνια.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος πραγματοποιήθηκαν στις 24 Μαΐου 2013, κατά την επέτειο που η εκκλησία τιμά τη μνήμη τους, σε μια τελετή που ανέδειξε τη σημασία του έργου τους για την Ορθοδοξία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Το άγαλμα, φτιαγμένο από μπρούτζο, είναι τοποθετημένο πάνω σε μια εντυπωσιακή βάση από μαύρο μάρμαρο. Οι άγιοι απεικονίζονται με την κλασική μορφή που συναντάμε σε πολλές εικόνες και γλυπτά, κυρίως στις σλαβικές χώρες. Κρατούν έναν σταυρό και έναν πάπυρο με το σλαβικό αλφάβητο, το οποίο επινόησαν, υπογραμμίζοντας έτσι το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τους έργο.

Το άγαλμα αυτό αποτελεί δωρεά του Εθνικού Συλλόγου Ελλήνων της Αγίας Πετρούπολης και αντανακλά τη βαθιά σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, κυρίως λόγω της κοινής ορθόδοξης πίστης. Το 2013, άλλωστε, είχε ανακηρυχθεί «Έτος Κυρίλλου και Μεθοδίου» για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των δύο μορφών στην ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.

Βρείτε στον χάρτη