Στήλη Κυρίλλου και Μεθοδίου

Στήλη Κυρίλλου και Μεθοδίου

Πίσω

Στήλη Κυρίλλου και Μεθοδίου

Το μνημείο των «Αποστόλων των Σλάβων»

Η Στήλη Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στη Νέα Παραλία. Το μνημείο είναι αφιερωμένο στους δύο αδελφούς, Κύριλλο και Μεθόδιο, οι οποίοι θεωρούνται οι δημιουργοί του κυριλλικού αλφαβήτου και οι «Απόστολοι των Σλάβων».

Το μνημείο ανεγέρθηκε το 1997, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 1150 χρόνια από την έναρξη της ιεραποστολής των δύο αδελφών στους Σλάβους. Αποτελείται από μια μαρμάρινη στήλη πάνω στην οποία υπάρχουν ανάγλυφες απεικονίσεις του Κυρίλλου και του Μεθοδίου, καθώς και επιγραφές που αναφέρονται στο έργο τους.

Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, γεννημένοι στη Θεσσαλονίκη τον 9ο αιώνα, ήταν βυζαντινοί ιεραπόστολοι που ανέλαβαν την ιεραποστολή στους Σλάβους της Μεγάλης Μοραβίας, κατόπιν πρόσκλησης του τοπικού ηγεμόνα Ραστισλάβου. Στα πλαίσια της ιεραποστολικής τους δράσης, επινόησαν το γλαγολιτικό αλφάβητο, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του κυριλλικού αλφαβήτου. Η δράση τους δεν περιορίστηκε μόνο στην εκπαίδευση και τη διάδοση του Χριστιανισμού, αλλά και στην ανάπτυξη μιας γραπτής παράδοσης που συνέβαλε στη διατήρηση και εξέλιξη της σλαβικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Στήλη Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Θεσσαλονίκη αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διαχρονική φιλία μεταξύ των Ελλήνων και των Σλάβων, καθώς και για τη σημασία της εκπαίδευσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το μνημείο αναδεικνύει τη συμβολή της Θεσσαλονίκης στην ιστορία και τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Βρείτε στον χάρτη