Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων

Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων

Πίσω

Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων

Αφιερωμένο στους αεροπόρους που έχασαν τη ζωή του εκτελώντας το καθήκον τους

Το Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων βρίσκεται στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, στο ύψος της Καλλιδοπούλου. Το μνημείο, δημιουργία της γλύπτριας Αντωνίας Παπατζανάκη, κέρδισε την προτίμηση στον διαγωνισμό που διενεργήθηκε για τον σχεδιασμό του και αποτελεί έναν φόρο τιμής στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και στους πεσόντες αεροπόρους.

Το μνημείο χαρακτηρίζεται από τη λιτότητα και την καθαρότητα του σχεδιασμού του, μεταδίδοντας ένα ισχυρό μήνυμα μέσα από τα σύμβολα που χρησιμοποιεί. Κεντρικό στοιχείο του είναι μια γρανιτένια κάσκα αεροπόρου, αναφορά στους αεροπόρους της περιόδου των Βαλκανικών Πολέμων. Δίπλα στην κάσκα, βρίσκεται ένα κομμάτι από τον κορμό ενός αεροσκάφους και κάθετα ένα φτερό από αεροπλάνο τύπου PZL Pezetel, ένα πολωνικής κατασκευής αεροσκάφος που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα για πυρόσβεση σε δύσβατες περιοχές.

Με αυτά τα απλά αλλά ισχυρά σύμβολα, το μνημείο αποδίδει την ευγνωμοσύνη της πόλης προς την αεροπορία και τους ανθρώπους της, οι οποίοι με αυτοθυσία υπηρέτησαν την πατρίδα.

Βρείτε στον χάρτη