Αρμενικός Σταυρός

Αρμενικός Σταυρός

Πίσω

Αρμενικός Σταυρός

Η πέτρινη στήλη που δωρήθηκε από την κυβέρνηση της Αρμενίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Ο Αρμενικός Σταυρός τύπου khachkar είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό και θρησκευτικό σύμβολο, που βρίσκεται στο πάρκο στην συμβολή των οδών Τσιμισκή με Θεοτοκά, απέναντι στην Αρμένικη εκκλησία και τα γραφεία της Αρμενικής κοινότητας. Η τοποθέτησή του το 1995 έγινε ως δωρεά της Αρμένικης κυβέρνησης προς την πόλη της Θεσσαλονίκης, σε αναγνώριση της στήριξης προς τον αρμένικο λαό.

Το khachkar είναι μια πέτρινη στήλη που φέρει σκαλισμένο έναν σταυρό στο κέντρο, περιτριγυρισμένο από περίτεχνα σχέδια. Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Σαρκίς Δανελιάν και φέρει ευχαριστήρια αναφορά προς τον λαό της Ελλάδας και της Αμερικής στο κάτω μέρος του.

Τα khachkar έχουν βαθιά θρησκευτική και πολιτιστική σημασία, εκφράζοντας την ευλάβεια και την πίστη του αρμένικου λαού στην Χριστιανική θρησκεία. Συνήθως στήνονται σε εμφανή σημεία για να θυμίζουν σημαντικές στρατιωτικές νίκες ή ως προστασία από το κακό μάτι, τις συμφορές και τις καταστροφές. Επιπλέον, λειτουργούσαν ως τάματα για την σωτηρία της ψυχής ενός ζωντανού ή αποθανόντος ατόμου, καθιστώντας τα σημαντικά μνημεία στην αρμένικη παράδοση.

Ο Αρμενικός Σταυρός είναι τοποθετημένος σε μια κεντρική περιοχή της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να εκτιμήσουν την τέχνη και την ιστορία που τον περιβάλλει, ενώ συνδέει την τοπική κοινωνία με τον πλούσιο πολιτισμό των Αρμενίων.

Βρείτε στον χάρτη