Αρμενική Ορθόδοξος Εκκλησία της Παναγίας

Αρμενική Ορθόδοξος Εκκλησία της Παναγίας

Πίσω

Αρμενική Ορθόδοξος Εκκλησία της Παναγίας

Θρησκευτικό και πολιτιστικό μνημείο της Αρμενικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης

Η Αρμενική Ορθόδοξη Εκκλησία της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη, γνωστή και ως Καθολική Εκκλησία της Παναγίας, αποτελεί ένα σημαντικό θρησκευτικό και πολιτιστικό μνημείο της Αρμενικής κοινότητας στην πόλη. Μετά από επίμονες προσπάθειες των Αρμενίων κατοίκων, το 1888 αγοράστηκε έκταση και εξασφαλίστηκε άδεια ανέγερσης ιερού ναού στο κέντρο της τότε Οθωμανικής Θεσσαλονίκης. Ο αρχιτέκτονας του ναού ήταν ο διάσημος Ιταλός Βιταλιάνο Ποζέλι, γνωστός και για πολλά άλλα αξιόλογα μνημεία της πόλης.

Τα θυρανοίξια του ναού πραγματοποιήθηκαν στις 6 Νοεμβρίου 1903, και ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία (Σουρπ Αστβατζατζίν). Η εκκλησία διακρίνεται για την αρχιτεκτονική της, η οποία συνδυάζει στοιχεία του αρμενικού ύφους με τις τοπικές παραδόσεις.

Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι διακοσμημένο με αγιογραφίες και βιτρό, που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή της Παναγίας και άλλες θεολογικές παραστάσεις. Εκτός από τη λατρευτική της λειτουργία, η εκκλησία λειτουργεί και ως πολιτιστικός χώρος που φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες της Αρμενικής κοινότητας.

Η Αρμενική Ορθόδοξη Εκκλησία της Παναγίας συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνική δράση, υποστηρίζοντας ευπαθείς ομάδες και προάγοντας την πολιτιστική κληρονομιά των Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη. Η διεύθυνσή της είναι Διαλέττη 4, Θεσσαλονίκη.

Βρείτε στον χάρτη