Προτομή Νικόλαου Κοσομούλη

Προτομή Νικόλαου Κοσομούλη

Πίσω

Προτομή Νικόλαου Κοσομούλη

Προς τιμήν του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Η προτομή του Νικόλαου Κασομούλη, ενός από τους σημαντικότερους αγωνιστές και ιστορικούς της Ελληνικής Επανάστασης, τοποθετήθηκε το 1993 στην πλατεία ΧΑΝΘ, στη Θεσσαλονίκη. Ο Νικόλαος Κασομούλης, γιος εύπορων εμπόρων από τη Φλώρινα, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1820 ενώ ζούσε στις Σέρρες, όπου είχε μετακομίσει για να επεκτείνει την οικογενειακή επιχείρηση.

Η προτομή, κατασκευασμένη από μπρούντζο, αποτυπώνει τον Κασομούλη με την παραδοσιακή του στολή. Το έργο τον απεικονίζει να κρατά έναν πάπυρο στο ένα χέρι, ενώ με το άλλο ακουμπά το όπλο που έχει περασμένο στο ζωνάρι του, συμβολίζοντας τη διπλή του ιδιότητα ως πολεμιστή και ως διανοούμενου. Το κεφάλι του είναι στραμμένο ελαφρώς προς τα αριστερά και ανασηκωμένο προς τα επάνω, κοιτάζοντας τον ουρανό, μια κίνηση που αποπνέει στοχασμό και αποφασιστικότητα.

Η προτομή βρίσκεται σε μαρμάρινη βάση, τοποθετημένη στο πάρκο απέναντι από την ΧΑΝΘ, στη γωνία Τσιμισκή με Αγγελάκη. Στον ίδιο χώρο υπάρχει μια σειρά από προτομές και ανδριάντες, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ευθύμης Καλευράς, οι οποίοι τιμούν τους ήρωες του 1821.

Βρείτε στον χάρτη