Άγαλμα Μακεδονομάχου Κώττα

Άγαλμα Μακεδονομάχου Κώττα

Πίσω

Άγαλμα Μακεδονομάχου Κώττα

Φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Δημήτρη Καλαμαρά το 1960

Το άγαλμα του Μακεδονομάχου Κώττα, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Δημήτρη Καλαμαρά το 1960, βρίσκεται στη Βίλα Καπαντζή στη Θεσσαλονίκη. Το έργο ανήκει στη συλλογή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και διακρίνεται για την αφαιρετική του προσέγγιση. Αν και δεν αποδίδει ρεαλιστικά τη μορφή του Κώττα, καταφέρνει να εκφράσει τον πόνο και τον δυναμισμό του ηρωικού Μακεδονομάχου, προσδίδοντάς του μια «αέρινη» όψη.

Ο Κώττας, γνωστός και ως «Αετός των Κορεστίων» ή «Κώττας Ρούλιας», ήταν ένας σλαβόφωνος Έλληνας οπλαρχηγός, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα. Η επιλογή του αφαιρετικού ύφους στο άγαλμα υπογραμμίζει τα συναισθήματα και την αίσθηση της αποστολής του ήρωα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Η Βίλα Καπαντζή, όπου βρίσκεται το άγαλμα, είναι ένα ιστορικό κτίριο στη Θεσσαλονίκη που φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η τοποθεσία του αγάλματος σε αυτόν τον χώρο ενισχύει τη σύνδεση της ιστορικής μνήμης με τη σύγχρονη πολιτιστική ζωή της πόλης.

Βρείτε στον χάρτη