Άγαλμα Γεωργίου Βιζυηνού

Άγαλμα Γεωργίου Βιζυηνού

Πίσω

Άγαλμα Γεωργίου Βιζυηνού

Προς τιμήν του σημαντικού συγγραφέα του 19ου αιώνα

Το άγαλμα του Γεωργίου Βιζυηνού, έργο του γλύπτη Αθανάσιου Αλεξιάδη, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολή της οδού Αγίου Δημητρίου με την οδό Βιζυηνού, που φέρει το όνομά του. Ο Γεώργιος Βιζυηνός (φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Μιχαήλ Σύρμα) γεννήθηκε στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης στις 8 Μαρτίου 1849. Ορφανός από μικρή ηλικία και προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, έζησε δύσκολα χρόνια, αλλά κατάφερε να διακριθεί ως συγγραφέας.

Μετά από σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και στη Γερμανία, ο Βιζυηνός εκλέχθηκε υφηγητής στην Ιστορία της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έγραψε σημαντικά έργα, όπως το «Το αμάρτημα της μητρός μου» και «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου». Ωστόσο, η ζωή του ήταν γεμάτη προκλήσεις και τελικά κατέληξε στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο, όπου πέθανε το 1896 σε ηλικία 47 ετών.

Το άγαλμα απεικονίζει τον Βιζυηνό με καπέλο και κοστούμι, κρατώντας ένα βιβλίο με τον τίτλο «Ατθίδες αύραι». Στη μαρμάρινη βάση του αγάλματος αναγράφονται το όνομά του, ο τόπος καταγωγής, η ημερομηνία γέννησης και θανάτου, καθώς και ποιήματα του, που εκφράζουν τη θλίψη και τη νοσταλγία του. Η τοποθέτηση του ανδριάντα απέναντι από το νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας, κοντά στα πανεπιστήμια, υπογραμμίζει τη σημασία του ως πνευματικού και πολιτιστικού προσώπου της Θεσσαλονίκης.

Βρείτε στον χάρτη