Προτομή Κυριάκος Μάτσης

Προτομή Κυριάκος Μάτσης

Πίσω

Προτομή Κυριάκος Μάτσης

Προς τιμήν του Κύπριου αγωνιστή

Η προτομή του Κυριάκου Μάτση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αποτελεί φόρο τιμής στον Κύπριο ήρωα και απόφοιτο της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Ο Κυριάκος Μάτσης, ο οποίος αποφοίτησε από τη Γεωπονική Σχολή το 1952, συνδέθηκε ιδιαίτερα με την πόλη της Θεσσαλονίκης και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου.

Το ΑΠΘ τίμησε τη μνήμη του με την κατασκευή μνημείου στον χώρο απέναντι από τη Γεωπονική και Δασολογική Σχολή. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 5 Δεκεμβρίου 1976 από τον τότε πρύτανη Ιωάννη Δεληγιάννη. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1988, η Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Θεσσαλονίκης εισηγήθηκε την ανέγερση προτομής του Μάτση στο ίδιο σημείο.

Η προτομή αυτή, η οποία αποκαλύφθηκε στις 2 Απριλίου 1989 από τον Υπουργό Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέα Φιλίππου, βρίσκεται στο χώρο του μνημείου και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σύνδεση του Μάτση με το ΑΠΘ. Η προτομή, κατασκευασμένη από χαλκό, αναπαριστά τον ήρωα με σοβαρό και αποφασιστικό ύφος, αποδίδοντας τον σεβασμό και την αναγνώριση του έργου και της θυσίας του.

Βρείτε στον χάρτη