Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ

Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ

Πίσω

Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ

Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Θεσσαλονίκης

Η Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης και βρίσκεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Κατασκευάστηκε το 1887 με σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποσέλι και αρχικά στέγασε τη Δημόσια Προπαρασκευαστική Σχολή. Το κτίριο, με τη χαρακτηριστική του αρχιτεκτονική, αντικατοπτρίζει τις επιρροές της εποχής του και την ανάπτυξη της εκπαίδευσης στην περιοχή.

Το 1908 προστέθηκαν οι δύο πλάγιες πτέρυγες, ενισχύοντας την ικανότητα του κτιρίου να φιλοξενήσει περισσότερους μαθητές. Το 1912, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, το κτίριο μετατράπηκε σε Β΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της στρατιωτικής υγειονομικής περίθαλψης. Το 1917, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, μεταφέρθηκε εκεί το Πανεπιστήμιο, γεγονός που καθόρισε τη μελλοντική του χρήση.

Από το 1917 έως το 1932, το κτίριο υπέστη νέες κατασκευές, προσθήκες και επεκτάσεις, με σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Δραγούμη σε συνεργασία με τον Ι. Δημητριάδη. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, χρησιμοποιήθηκε ξανά ως στρατιωτικό νοσοκομείο. Σήμερα, η Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της ανώτατης εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας να φιλοξενεί σημαντικές ακαδημαϊκές δραστηριότητες.

Βρείτε στον χάρτη