Ανδριάντας Γεώργιου Ιβανώφ

Ανδριάντας Γεώργιου Ιβανώφ

Πίσω

Ανδριάντας Γεώργιου Ιβανώφ

Αφιερωμένος στον μεγαλύτερο σαμποτέρ των Συμμάχων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο ανδριάντας του Γεωργίου Ιβάνωφ, έργο του γλύπτη Mieczysław Welter, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λαγκαδά, Αγίου Δημητρίου και Νέστορος στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης. Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα πραγματοποιήθηκαν στις 30 Οκτωβρίου 1985, ως μέρος των εκδηλώσεων για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τη γερμανική κατοχή.

Ο ανδριάντας έχει καθαρό ύψος 2,40 μέτρων και αποτελεί δωρεά του πολωνικού λαού στην πόλη. Ο Γεώργιος Ιβάνωφ ήρθε στη Θεσσαλονίκη το 1926 με την Πολωνίδα μητέρα του, Λεονάρδα Σαϊνόβιτς, ακολουθώντας τον Έλληνα σύζυγό της, Ιωάννη Λαμπριανίδη. Ο Ιβάνωφ θεωρείται ο μεγαλύτερος σαμποτέρ των Συμμάχων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχοντας εκπαιδευτεί από τη Βρετανική Υπηρεσία Ειδικών Αποστολών S.O.E. στη Μέση Ανατολή.

Η αποστολή του Ιβάνωφ περιλάμβανε την οργάνωση δικτύου πληροφοριών και τον συντονισμό των αντιστασιακών οργανώσεων στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε σημαντικές δολιοφθορές, όπως στο εργοστάσιο Μαλτσινιώτη, και προκάλεσε σοβαρές απώλειες στους Γερμανούς, οι οποίοι τον επικήρυξαν με ποσό-ρεκόρ 500.000 δραχμών. Ο ανδριάντας τιμά τη μνήμη του και την ανδραγαθία του κατά τη διάρκεια της κατοχής, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του στην αντίσταση κατά του Ναζισμού.

Βρείτε στον χάρτη