Ναός Αγίου Αθανασίου στο Κουτσοχώρι Βέροιας

Ναός Αγίου Αθανασίου στο Κουτσοχώρι Βέροιας

Πίσω

Ναός Αγίου Αθανασίου στο Κουτσοχώρι Βέροιας

Ο ναός-μνημείο του 15ου αιώνα

Ο Ναός του Αγίου Αθανασίου στο Κουστοχώρι (Κουτσοχώρι) Βέροιας χρονολογείται στον 15ο αιώνα. Πρόκειται για ένα μικρό, μονόχωρο, ξυλόστεγο κτίσμα με ημικυκλική αψίδα στο ιερό βήμα. Το εσωτερικό του ναού διατηρεί ζωγραφικό διάκοσμο από τα τέλη του 15ου αιώνα, που συνδέεται με το καστοριανό εργαστήρι, ένα σημαντικό καλλιτεχνικό κίνημα της εποχής στη Μακεδονία και τα Βαλκάνια.

Ο εικονογραφικός διάκοσμος περιλαμβάνει σκηνές όπως η Παναγία Βλαχερνίτισσα, ο Μελισμός, η Μεταμόρφωση και η Κοίμηση της Θεοτόκου, καθώς και παραστάσεις ολόσωμων αγίων και αγίων σε στηθάρια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απεικονίσεις των Αγίων Δημητρίου και Γεωργίου με επίσημη αυλική ενδυμασία, υποδηλώνοντας την προσπάθεια μίμησης του καστοριανού εργαστηρίου.

Αν και το διάκοσμο φιλοτέχνησε τοπικό εργαστήρι, η απόδοση του παραμένει επαρχιακή, προσπαθώντας να αντιγράψει τα πρότυπα των μεγάλων καλλιτεχνικών έργων της Καστοριάς. Παρόμοιες τεχνοτροπικές ομοιότητες ανιχνεύονται και στον ναό της Παναγίας Γοργοεπηκόου στη Βέροια, ενισχύοντας την υπόθεση ότι τα ίδια τοπικά συνεργεία εργάστηκαν σε αυτούς τους ναούς στα τέλη του 15ου αιώνα.

Βρείτε στον χάρτη