Ευριστέ

Ευριστέ

Πίσω

Ευριστέ

Το παραδοσιακό ποντιακό χειροποίητο ψημένο ζυμαρικό

Το Ευριστέ (ή Εβριστόν) είναι ένα παραδοσιακό ποντιακό χειροποίητο ψημένο ζυμαρικό, που έχει τις ρίζες του στον Πόντο και παρασκευάζεται ακόμα και σήμερα από πολλές Ποντιακές οικογένειες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην περιοχή του Κιλκίς. Το ζυμαρικό αυτό ξεχωρίζει για τη διαδικασία παρασκευής του, η οποία είναι ιδιαίτερη και χρονοβόρα, αλλά προσδίδει στο Ευριστέ τη μοναδική του γεύση και υφή.

Το Ευριστέ παρασκευάζεται από αλεύρι, αυγά, νερό και, πολλές φορές, γάλα. Η ζύμη ανοίγεται σε φύλλο, το οποίο στη συνέχεια κόβεται σε λωρίδες ή μικρά κομμάτια. Αφού κοπεί, το ζυμαρικό ψήνεται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο ή στη σόμπα, μέχρι να αποκτήσει μια ελαφρώς τραγανή υφή και χρυσαφένιο χρώμα. Το ψήσιμο είναι αυτό που το διακρίνει από άλλα παρόμοια ζυμαρικά και του χαρίζει την ιδιαίτερη γεύση του.

Χρησιμοποιείται ως βάση για διάφορα παραδοσιακά πιάτα της Ποντιακής κουζίνας. Συνήθως βράζεται και σερβίρεται με βούτυρο και τυρί, ενώ μπορεί να συνοδευτεί και με γιαούρτι ή ακόμα και με σάλτσες με κρέας. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο πλούσιο και χορταστικό, που φέρνει μαζί του τις γεύσεις και τις μνήμες του Πόντου.