Μπούκοβο

Μπούκοβο

Πίσω

Μπούκοβο

Το μπαχαρικό που προσφέρει ιδιαίτερη και έντονη γεύση στα κρεατικά

Το μπούκοβο είναι μια δημοφιλής και χαρακτηριστική μπαχαρική και αρωματική πάστα που χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική κουζίνα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για ένα καπνιστό μπαχαρικό, που παρασκευάζεται από αποξηραμένες και καπνισμένες κόκκινες πιπεριές. Συνήθως, το μπούκοβο μπορεί να έχει διάφορες μορφές, όπως σκόνη ή νιφάδες, και μπορεί να διατίθεται σε διαφορετικά επίπεδα καυτερότητας, ανάλογα με την ποικιλία πιπεριάς που χρησιμοποιείται.

Η χρήση του μπούκοβου έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική γαστρονομία και συνδέεται με τις παραδοσιακές μεθόδους συντήρησης των τροφίμων, όπου οι καπνιστές πιπεριές χρησιμοποιούνταν για να προσθέσουν γεύση και άρωμα, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν μια φυσική μορφή συντήρησης.

Το μπούκοβο χρησιμοποιείται ευρέως σε σάλτσες, μαρινάδες και ψητά κρέατα, προσφέροντας μια έντονη γεύση και αρωματική διάσταση. Συνδυάζεται καλά με άλλα μπαχαρικά, όπως το ρίγανη και ο κύμινος, και συχνά χρησιμοποιείται για να δώσει ένταση σε παραδοσιακά πιάτα, όπως το κρέας με ρύζι και οι μελιτζάνες.

Στη Βόρεια Ελλάδα οι επισκέπτες μπορούν να βρουν μπούκοβο σε τοπικές αγορές, μπακάλικα και καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα. Αποτελεί σύνηθες συστατικό επιλογής στα εστιατόρια και τα καταστήματα «γρήγορου φαγητού» σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, καθώς προσφέρει έντονη γεύση στα κρεατικά.