Κάστανα Πάικου

Κάστανα Πάικου

Πίσω

Κάστανα Πάικου

Γνωστά για τη γλυκιά γεύση τους και την τρυφερή τους υφή

Τα κάστανα του όρους Πάικο είναι μια εξαιρετική ποικιλία κάστανου που παράγεται στην περιοχή γύρω από το όρος Πάικο, σε Πέλλα και Κιλκίς. Η περιοχή αυτή διακρίνεται για το ευνοϊκό της κλίμα και τις κατάλληλες εδαφικές συνθήκες, που επιτρέπουν την καλλιέργεια υψηλής ποιότητας κάστανων.

Τα κάστανα του Πάικου είναι γνωστά για τη γλυκιά γεύση τους και την τρυφερή υφή. Είναι σχετικά μεγάλα και έχουν μια λεπτή, γυαλιστερή φλούδα. Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (όπως η βιταμίνη C) και μέταλλα (όπως ο σίδηρος και το κάλιο), τα κάστανα είναι μια υγιεινή επιλογή.

Η καλλιέργεια των κάστανων στο Πάικο έχει μακρά παράδοση και οι παραγωγοί χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους για την καλλιέργεια και συγκομιδή τους. Η συγκομιδή πραγματοποιείται κυρίως το φθινόπωρο, όταν τα κάστανα είναι ώριμα. Τα κάστανα του Πάικο καταναλώνονται είτε ψητά είτε βραστά και χρησιμοποιούνται σε διάφορες συνταγές, όπως γλυκά, πίτες και συνοδευτικά πιάτα.

Τα κάστανα του Όρους Πάικο είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της γαστρονομικής πλούτου της Βόρειας Ελλάδας, με χαρακτηριστικά που τα καθιστούν μοναδικά. Οι περιοχές που τα παράγουν έχουν ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κουλτούρα και γαστρονομία.