Καφές φραπέ

Καφές φραπέ

Πίσω

Καφές φραπέ

Το απόλυτο ρόφημα που «γέννησε» και ανέδειξε η Θεσσαλονίκη

Ο φραπέ είναι ένας κρύος στιγμιαίος καφές, που αποτελεί μία από τις πιο γνωστές και αγαπημένες μορφές καφέ στην Ελλάδα. Ο φραπέ έχει μια ιδιαίτερη και σημαντική σχέση με τη Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί γεννήθηκε το 1957 και από εκεί ξεκίνησε να κατακτά την Ελλάδα και, τελικά, να γίνει ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Η ιστορία του φραπέ ξεκινά το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο Δημήτρης Βακόνδιος, ένας υπάλληλος της εταιρείας Nestlé, βρέθηκε χωρίς ζεστό νερό για να φτιάξει τον συνηθισμένο στιγμιαίο καφέ του. Έτσι, αυτοσχεδίασε, χρησιμοποιώντας κρύο νερό και έναν αναδευτήρα για να φτιάξει τον καφέ του. Το αποτέλεσμα ήταν ένας κρύος καφές με πλούσιο αφρό, που αργότερα ονομάστηκε φραπέ, από τη γαλλική λέξη «frappé» που σημαίνει χτυπημένος ή ανακατεμένος.

Η Θεσσαλονίκη θεωρείται η «πρωτεύουσα» του φραπέ. Η πόλη, με τον χαλαρό και φιλόξενο τρόπο ζωής της, υιοθέτησε γρήγορα τον φραπέ ως το απόλυτο ρόφημα για τις ζεστές μέρες και τις συναντήσεις με φίλους. Καθώς οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης απολαμβάνουν τη ζωή στους εξωτερικούς χώρους, ο φραπέ έγινε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους, συνοδεύοντας τις συζητήσεις σε καφετέριες και ταβέρνες.

Ο φραπέ αποτελεί ένα εμβληματικό στοιχείο της σύγχρονης ελληνικής κουλτούρας και η Θεσσαλονίκη είναι περήφανη που τον γέννησε. Ο καφές αυτός, που ξεκίνησε από μια αυθόρμητη κίνηση στη ΔΕΘ, έγινε σύμβολο της ανεμελιάς και της κοινωνικότητας, ταυτισμένος απόλυτα με την πόλη που τον ανακάλυψε.