Ακανές Σερρών

Ακανές Σερρών

Πίσω

Ακανές Σερρών

Το βουτυράτο λουκούμι

Ένα θεϊκό μείγμα από ζάχαρη, νισεστέ, καβουρντισμένα αμύγδαλα και κατσικίσιο βούτυρο. Το κατ' εξοχήν παραδοσιακό γλυκό των Σερρών, που δεν θα το βρείτε σε καμιά άλλη περιοχή και οπτικά μοιάζει με ένα μικρό λουκούμι. Γευστικά, όμως, η διαφορά γίνεται αντιληπτή από την πρώτη μπουκιά, καθώς η μοναδική και πολύ έντονη γεύση, ειδικά ο συνδυασμός του φρέσκου βουτύρου με το καλοψημένο αμύγδαλο, αποτελεί γαστρονομική εμπειρία.

Η ιστορία του ακανέ στις Σέρρες ξεκινά επί Τουρκοκρατίας, όταν οι Μπέηδες έκαναν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στον Λαϊλιά Σερρών, γι' αυτό και έμεινε η ονομασία «Ακανές Λαϊλιά Σερρών». Η παρασκευή γινόταν με τις τεχνικές της εποχής, μέσα σε μεγάλα καζάνια, ενώ το νερό του Λαϊλιά, δροσερό και ελαφρύ, ήταν το βασικότερο συστατικό που έδινε όλη τη νοστιμιά στον ακανέ. Η παρασκευή του παραδοσιακού ακανέ συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με μικρές αλλαγές στη διαδικασία, από επιχειρήσεις των Σερρών.

Βρείτε στον χάρτη