Νεολιθικός οικισμός Νέας Νικομήδειας

Νεολιθικός οικισμός Νέας Νικομήδειας

Πίσω

Νεολιθικός οικισμός Νέας Νικομήδειας

Ένας χώρος με πλούσια ιστορική και αρχαιολογική του αξία

Ο νεολιθικός οικισμός της Νέας Νικομήδειας, που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα βόρεια της Βέροιας, είναι μια από τις πιο σημαντικές προϊστορικές θέσεις της Μακεδονίας και αναγνωρίζεται διεθνώς για την ιστορική και αρχαιολογική του αξία. Η περιοχή αυτή προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να ανακαλύψουν πτυχές της ζωής κατά την προϊστορική εποχή.

Ο οικισμός της Νέας Νικομήδειας ανήκει στον τύπο της τούμπας, δηλαδή του τεχνητού γήλοφου, και η κατοίκησή του χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο της 7ης χιλιετίας π.Χ. Η ανασκαφική έρευνα, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, έχει αποκαλύψει 24 πασσαλόπληκτα οικήματα, που δείχνουν την οργάνωση και την αρχιτεκτονική των πρώτων κοινοτήτων.

Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα περιλαμβάνουν ένα πιθανό ιερό, που υποδηλώνει την ύπαρξη θρησκευτικών πεποιθήσεων και πρακτικών, κεραμικούς φούρνους, αγγεία, ειδώλια και πλήθος λίθινων εργαλείων που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινότητα. Επίσης, έχουν βρεθεί τρία σπάνια λίθινα ομοιώματα βατράχων, χαραγμένα σε πράσινο σερπεντίνη, τα οποία αποτελούν εξαιρετικά σπάνια ευρήματα για την εποχή του οικισμού.

Βρείτε στον χάρτη