Υδροβιότοπος «Μαρίτσα» Παλαιού Ζερβοχωρίου

Υδροβιότοπος «Μαρίτσα» Παλαιού Ζερβοχωρίου

Πίσω

Υδροβιότοπος «Μαρίτσα» Παλαιού Ζερβοχωρίου

Χαλάρωση και αναζωογόνηση στην αποξηραμένη Λίμνη Γιαννιτσών

Στις ανατολικές παρυφές του Παλαιού Ζερβοχωρίου, ενός οικισμού ανάμεσα στη Νάουσα και την Κρύα Βρύση, βρίσκεται το σημείο από όπου ξεκινούσε η αποξηραμένη σήμερα Λίμνη των Γιαννιτσών (Λουδία). Πεδίο μαχών κατά τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους, ήταν γνωστή και ως «Βάλτος», καθώς πέρα από τα 10.000 στρέμματα της έκτασής της περιβαλλόταν από περίπου 340.000 στρέμματα έλους. Η αποξήρανσή της, που ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1930, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, στον σημερινό απέραντο κάμπο της περιοχής.

Σήμερα, στο Παλαιό Ζερβοχώρι έχει δημιουργηθεί στην κοίτη του ποταμού «Μαρίτσα» ένας υπέροχος υδροβιότοπος, όπου διαβιούν πλήθη ψαριών, πτηνών, αμφιβίων και εντόμων, ενώ αποτελεί και σταθμό μεταναστευτικών πουλιών. Το τοπίο είναι ιδανικό για πεζοπορία μέσα στο πράσινο στις όχθες του ποταμού, καθώς η φύτευση δέντρων από τους κατοίκους ομόρφυνε ακόμα περισσότερο την περιοχή, ενώ υπάρχουν εγκαταστάσεις για πικ-νικ ή την απόλαυση ενός καφέ με θέα τον ποταμό και τη βλάστηση που τον περιβάλλει. Επίσης, η «Μαρίτσα» είναι αγαπημένο μέρος και για τους κωπηλάτες, καθώς το εύρος της κοίτης επιτρέπει κωπηλατικές δραστηριότητες.

Ο υδροβιότοπος προσφέρεται για παρατήρηση πουλιών, αλλά και για ημερήσιες εκδρομές στη φύση. Οι μόνιμοι «κάτοικοι» του υγροβιότοπου, οι αγριόπαπιες, οι νερόκοτες, οι κορμοράνοι, οι ενυδρίδες, οι μυοκάστορες, τα ψάρια του γλυκού νερού, οι νεροχελώνες, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον που τους φιλοξενεί, μοιάζουν ιδανικά ως τοπίο χαλάρωσης, αναζωογόνησης και ξεκούρασης για τους επισκέπτες.

Βρείτε στον χάρτη