Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας

Πίσω

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας

Η ιστορία και η παράδοση της Νάουσας

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Νάουσας φιλοξενείται σε ένα από τα παλαιότερα αρχοντικά της πόλης, χτισμένου το 1842 και αποκατεστημένου το 1996, επί της οδού Αγίου Δημητρίου 10. Στην πλούσια συλλογή του περιλαμβάνονται εκθέματα από την καθημερινή ζωή των Ναουσαίων μέσα στους αιώνες, ιστορικά κειμήλια και αντικείμενα από τις στρατιωτικές δράσεις της περιοχής.

Το Μουσείο είχε ιδρυθεί το 1959 ως «Πολεμικό Μουσείο Νάουσας», παρουσιάζοντας οπλισμό και στρατιωτικά εκθέματα. Το 1967 παραχωρήθηκε στο Λύκειο Ελληνίδων της πόλης, μετονομάστηκε σε «Λαογραφικό Μουσείο Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας» και συγκέντρωσε αντικείμενα από την τοπική κοινωνία. Αγοράστηκε από τον Δήμο Νάουσας το 1989 και εγκαταστάθηκε το 1999 στη σημερινή του θέση, συνεχίζοντας να διαφυλάσσει τα κειμήλια της πόλης και να αναδεικνύει την παράδοση και την ιστορία στους επισκέπτες του.

Στη συλλογή εκτίθεται η Νάουσα και οι άνθρωποί της κατά τους προηγούμενους αιώνες μέσα από την καθημερινότητα, την υφαντουργία, τις φορεσιές, τα κοσμήματα, τα έθιμα, παρουσιάζονται ξύλινα, πήλινα και χάλκινα αντικείμενα οικοσκευής, ξεκινώντας την περιήγηση από τον στημένο παραδοσιακό αργαλειό στο ισόγειο, σύμβολο της μεγάλης άνθησης της βιομηχανίας της πόλης. Μέσα στις αίθουσες ο επισκέπτης γνωρίζει αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας, έρχεται σε επαφή με την Επανάσταση του 1821, τους Μακεδονικούς Αγώνες και τους οπλαρχηγούς, τους πολεμιστές, τις στολές και τον εξοπλισμό τους.

Βρείτε στον χάρτη