Αρχαιολογικός Χώρος Ποτίδαιας

Αρχαιολογικός Χώρος Ποτίδαιας

Πίσω

Αρχαιολογικός Χώρος Ποτίδαιας

Η θαυμαστή ιστορία της Αρχαίας Ποτίδαιας από τον 7ο π.Χ. αιώνα

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ποτίδαιας βρίσκεται στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στην περιοχή της Νέας Ποτίδαιας. Η αρχαία Ποτίδαια ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από Κορίνθιους αποίκους και αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες πόλεις-λιμάνια της περιοχής λόγω της στρατηγικής της θέσης στον Ισθμό της Κασσάνδρας.

Η Ποτίδαια ήταν γνωστή για την ισχυρή της οχύρωση και την κομβική της θέση που έλεγχε τον θαλάσσιο δρόμο ανάμεσα στον Θερμαϊκό Κόλπο και τον Τορωναίο Κόλπο. Η σημασία της πόλης την έκανε αντικείμενο συγκρούσεων, ιδίως κατά τους Περσικούς Πολέμους και τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Η πόλη καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π.Χ. και αργότερα, κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, από τους Αθηναίους το 432 π.Χ. Αναβίωσε όμως ξανά και έπαιξε σημαντικό ρόλο μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Από την αρχαία Ποτίδαια σώζονται τμήματα των οχυρωματικών της τειχών, τα οποία προσφέρουν μια εικόνα της αρχιτεκτονικής και στρατιωτικής σημασίας της πόλης. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα της περιοχής είναι η διώρυγα που διανοίχτηκε στην αρχαιότητα, η οποία συνέδεε τον Θερμαϊκό με τον Τορωναίο κόλπο και εξυπηρετούσε στρατηγικούς και εμπορικούς σκοπούς. Σήμερα η διώρυγα εξακολουθεί να υπάρχει, αν και έχει επεκταθεί και βελτιωθεί με την πάροδο των χρόνων.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ποτίδαιας αποτελεί έναν σημαντικό προορισμό για τους λάτρεις της ιστορίας, καθώς προσφέρει μια μοναδική ματιά στην αρχαία Μακεδονική παράδοση και στη στρατηγική σημασία της περιοχής κατά την αρχαιότητα.

Βρείτε στον χάρτη