Νεολιθικός Οικισμός Μακρυγιάλου

Νεολιθικός Οικισμός Μακρυγιάλου

Πίσω

Νεολιθικός Οικισμός Μακρυγιάλου

Ένας αρχαιολογικός θησαυρός που ρίχνει φως στις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού στην περιοχή

Ο Νεολιθικός Οικισμός του Μακρύγιαλου στην Πιερία είναι ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς της Μακεδονίας. Ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και χρονολογείται από την 6η χιλιετία π.Χ., καλύπτοντας την πρώιμη και μέση νεολιθική περίοδο.

Οι ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή αποκάλυψαν μια εκτεταμένη οικιστική εγκατάσταση με απομεινάρια από οικήματα, εργαστήρια και αποθηκευτικούς χώρους. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν αγγεία, λίθινα και οστέινα εργαλεία, καθώς και κοσμήματα, που αποδεικνύουν την ανάπτυξη μιας ακμάζουσας κοινότητας με προχωρημένες τεχνικές και εμπορικές δραστηριότητες.

Οι κάτοικοι του οικισμού ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, ενώ η καλλιέργεια σιτηρών και η κατασκευή κεραμικών ήταν σημαντικές δραστηριότητες της κοινότητας. Οι αρχαιολογικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι υπήρχε κοινωνική οργάνωση και ότι οι κάτοικοι ζούσαν σε μια δομημένη και καλά οργανωμένη κοινότητα.

Ο Νεολιθικός Οικισμός του Μακρυγιάλου παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την προϊστορική ζωή στη Μακεδονία και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Η μελέτη των ευρημάτων προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση της εξέλιξης των νεολιθικών κοινωνιών στη Βόρεια Ελλάδα.

Βρείτε στον χάρτη