Λαογραφικό Μουσείο Σιτοχωρίου Σερρών

Λαογραφικό Μουσείο Σιτοχωρίου Σερρών

Πίσω

Λαογραφικό Μουσείο Σιτοχωρίου Σερρών

Η παράδοση και η καθημερινή ζωή των προηγούμενων γενεών

Το Λαογραφικό Μουσείο Σιτοχωρίου, το οποίο στεγάζεται σε αίθουσα παραχωρημένη από τον τοπικό αγροτικό συνεταιρισμό, απέναντι στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο για την περιοχή. Ο χώρος αυτός, που παλαιότερα φιλοξενούσε το σχολαρχείο του χωριού, είχε λειτουργήσει από την τουρκοκρατία μέχρι το 1968 με την υποστήριξη της Μονής του Σινά.

Η ίδρυση του μουσείου ήταν μια ιδέα που χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να υλοποιηθεί, με στόχο τη στέγαση της τοπικής λαογραφίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Σιτοχωρίου. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε ο Σύλλογος Σιτοχωριτών Θεσσαλονίκης, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση του ονείρου πολλών κατοίκων για την ανάδειξη της ιστορίας του χωριού.

Στο μουσείο εκτίθενται αντικείμενα που κρατούν και μεταφέρουν οι κάτοικοι από πάππου προς πάππου, προσφέροντας έτσι μια σπάνια ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την παράδοση και την καθημερινή ζωή των προηγούμενων γενεών. Η λειτουργία του μουσείου ενισχύει την ελπίδα ότι οι επόμενες γενιές θα διατηρήσουν ζωντανή την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου τους.

Βρείτε στον χάρτη