Μουσείο Χερσονήσου Αίμου

Μουσείο Χερσονήσου Αίμου

Πίσω

Μουσείο Χερσονήσου Αίμου

Σπάνια εκθέματα από τις συλλογές Χατζηλία

Το Μουσείο Χερσονήσου Αίμου, που βρίσκεται στην πόλη των Σερρών, εγκαινιάστηκε το 2003 και έχει γίνει σημείο αναφοράς για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Δημιουργήθηκε από τους Ντίνα και Αλέκο Χατζηλία, οι οποίοι από το 1965 συγκέντρωναν σπάνια εκθέματα, με στόχο την ανάδειξη της βαλκανικής παράδοσης.

Το μουσείο περιλαμβάνει έξι τμήματα, όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μια ποικιλία από αγαλματίδια και εργαλεία που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή, μέχρι παραδοσιακές φορεσιές, όπλα και σκεύη οικιακής χρήσης. Εντυπωσιακή είναι η συλλογή κοσμημάτων, διακοσμητικών αντικειμένων, ζωνών, κεντημάτων, χαλιών, πινάκων και άλλων έργων τέχνης, που προέρχονται από την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία, καλύπτοντας δύο αιώνες ζωντανής βαλκανικής παράδοσης.

Το Μουσείο Χερσονήσου Αίμου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό αναγνωρισμένων καλλιτεχνών και μελετητών, λειτουργώντας ως χώρος μελέτης και διάδοσης της τοπικής και βαλκανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Με τις πλούσιες και ποικιλόμορφες συλλογές του, το μουσείο συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση της ιστορίας και της ταυτότητας της περιοχής.

Βρείτε στον χάρτη