Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη

Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη

Πίσω

Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη

Ένα συγκλονιστικό έργο τέχνης στη Νέα Παραλία

Το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη είναι ένα συγκλονιστικό έργο τέχνης που τιμά τον αγώνα και τη θυσία των Ελλήνων κατά την περίοδο της Κατοχής. Δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Ευάγγελο Μουστάκα, ο οποίος εργάστηκε πάνω στο μνημείο από το 1985 έως το 1987, όπως μαρτυρά η εγχάρακτη υπογραφή του με την ημερομηνία.

Το μνημείο είναι γεμάτο από συμβολισμούς και συναισθηματική φόρτιση. Στο κέντρο, μια γυναικεία μορφή με απόκοσμη παρουσία, πιθανώς η Ελευθερία ή η Νίκη, απεικονίζεται με ανοιχτά τα χέρια, σαν να προπορεύεται και να καλεί σε αφύπνιση και αντίσταση. Δίπλα της, μια μάνα κρατά στην αγκαλιά το παιδί της, συμβολίζοντας τον αγώνα για τη διάσωση των παιδιών από την πείνα, τις βόμβες και τις καταστροφές του πολέμου.

Στο έργο εμφανίζονται επίσης δύο άντρες: Ο ένας με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, σιωπηλός και αμίλητος, και ο άλλος αιωρείται κρεμασμένος από το λαιμό, μια εικόνα που θυμίζει τις φρικτές εκτελέσεις της εποχής. Το μνημείο αυτό δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, καθώς αποτυπώνει με έντονο τρόπο τις οδυνηρές στιγμές της Κατοχής.

Το μνημείο βρίσκεται κοντά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, απέναντι από το πάρκο Ξαρχάκου και το νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Το έργο φιλοτεχνήθηκε στο καλλιτεχνικό χυτήριο του Δημήτρη Γαβαλά, το οποίο ήταν το πρώτο καλλιτεχνικό χυτήριο στην Ελλάδα και συνέβαλε στη δημιουργία πολλών σημαντικών έργων τέχνης.

Το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης αποτελεί σημείο αναφοράς και μνήμης για την πόλη, προσκαλώντας τους επισκέπτες να αναλογιστούν τις θυσίες των προγόνων τους και να τιμήσουν την ιστορία της Ελλάδας.

Βρείτε στον χάρτη