Γενί Χαμάμ-Αίγλη

Γενί Χαμάμ-Αίγλη

Πίσω

Γενί Χαμάμ-Αίγλη

Ένα εμβληματικό και καλά διατηρημένο οθωμανικό μνημείο

Το Γενί Χαμάμ, γνωστό και ως Αίγλη, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και καλά διατηρημένα λουτρά της Θεσσαλονίκης, που χρονολογείται από την Οθωμανική περίοδο. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, ανάμεσα στις οδούς Αγίου Δημητρίου και Κασσάνδρου.

Το κτήριο του Γενί Χαμάμ κατασκευάστηκε το 1444 και σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών, προσφέροντας υπηρεσίες λουτρών και χαλάρωσης. Αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής, με χαρακτηριστικά όπως οι θολωτές οροφές, οι μαρμάρινες βρύσες και οι ειδικά σχεδιασμένοι χώροι για τους επισκέπτες.

Η αρχιτεκτονική του Γενί Χαμάμ συνδυάζει λειτουργικότητα και αισθητική, με τον φωτισμό να εισέρχεται από μικρά παράθυρα και ανοίγματα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και χαλάρωσης. Το λουτρό διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς χώρους: τον προθάλαμο, το θερμό λουτρό και το ψυχρό λουτρό.

Σήμερα, το Γενί Χαμάμ λειτουργεί ως πολιτιστικός χώρος και χώρος ευεξίας, προσφέροντας παραδοσιακές υπηρεσίες λουτρών και διάφορες θεραπείες. Είναι επίσης δημοφιλής προορισμός για επισκέπτες που επιθυμούν να βιώσουν την ιστορία και την κουλτούρα της Θεσσαλονίκης, συνδυάζοντας την παράδοση με τη σύγχρονη ευεξία.

Βρείτε στον χάρτη