Μνημείο Πεσόντων Εργατών

Μνημείο Πεσόντων Εργατών

Πίσω

Μνημείο Πεσόντων Εργατών

Στη μνήμη των εργατών που θυσιάστηκαν κατά τις διεκδικήσεις τους

Το «Μνημείο Πεσόντων Εργατών» στη Θεσσαλονίκη είναι ένα συγκινητικό αφιέρωμα στη μνήμη των εργατών που θυσιάστηκαν κατά τις διεκδικήσεις τους. Το γλυπτό, έργο του γλύπτη Άγγελου Βλάσση, αναπαριστά μια μάνα που θρηνεί πάνω στο σώμα του νεκρού γιου της, του Τάσου Τούση, του πρώτου νεκρού κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Μάη του 1936.

Το μνημείο είναι φτιαγμένο από ορείχαλκο και στηρίζεται σε μια σειρά από σιδερένιες βέργες, ενώ τα χέρια της μάνας και τα άκρα του νεκρού βγαίνουν εκτός πλαισίου, προσδίδοντας μια δραματική αίσθηση και προοπτική στο έργο. Στήθηκε το 1997, μετά από παραγγελία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και βρίσκεται ακριβώς έξω από το κτήριο του Κέντρου, στην οδό Ολύμπου, στο πάρκο απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Κάθε χρόνο, κατά την Εργατική Πρωτομαγιά, πραγματοποιείται κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες των εργατών. Το μνημείο αυτό, μαζί με το αντίστοιχο στο Ασβεστοχώρι, γενέτειρα του Τάσου Τούση, αποτελεί διαρκή υπενθύμιση της σημασίας του εργατικού κινήματος και της ανθρώπινης θυσίας για την κατάκτηση δικαιωμάτων.

Βρείτε στον χάρτη