Μνημείο Τάσου Τούση

Μνημείο Τάσου Τούση

Πίσω

Μνημείο Τάσου Τούση

Φόρος τιμής στον ήρωα της εργατικής τάξης

Το μνημείο του Τάσου Τούση στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν σημαντικό φόρο τιμής σε έναν από τους πιο γνωστούς ήρωες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα.

Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από μπρούντζο και χαλκό, τοποθετημένο πάνω σε μαρμάρινη βάση, προσδίδοντας του μια επιβλητική και διαχρονική εμφάνιση. Στην πρόσοψή του, χαραγμένοι είναι οι συγκινητικοί στίχοι από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, που γράφτηκαν για τη μητέρα του Τάσου Τούση:

ΓΛΥΚΕ ΜΟΥ ΕΣΥ ΔΕ ΧΑΘΗΚΕΣ

ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΛΕΒΕΣ ΜΟΥ ΕΙΣΑΙ

ΓΙΕ ΜΟΥ ΣΤΙΣ ΦΛΕΒΕΣ ΟΛΟΥΝΩΝ

ΕΜΠΑ ΒΑΘΙΑ ΚΑΙ ΖΗΣΕ

Οι στίχοι αυτοί εκφράζουν τη βαθιά θλίψη και την αιώνια μνήμη του Τάσου Τούση, που δεν χάθηκε αλλά ζει μέσα από τις φλέβες όλων εκείνων που συνεχίζουν τον αγώνα για δικαιοσύνη.

Ο Τάσος Τούσης ήταν ένας εργαζόμενος που δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια απεργίας, γεγονός που τον κατέστησε σύμβολο του εργατικού κινήματος. Η δολοφονία του αποτυπώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων και ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον «Επιτάφιο», ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 19 Ιουνίου 1988, παρουσία της αδελφής του Τάσου Τούση, Μαρίκας Τούση Μπόχαλη, μια κίνηση που επισημοποίησε την αναγνώριση της θυσίας του.

Το μνημείο βρίσκεται στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, στην οδό 25ης Μαρτίου, η οποία αποτελεί τον κεντρικό δρόμο προς την Εξοχή.

Βρείτε στον χάρτη