Μνημείο παλιού Εβραϊκού νεκροταφείου

Μνημείο παλιού Εβραϊκού νεκροταφείου

Πίσω

Μνημείο παλιού Εβραϊκού νεκροταφείου

Σύμβολο της ιστορίας και της κληρονομιάς της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης

Το μνημείο του παλιού Εβραϊκού νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη εκτείνεται κατά πλάτος και αποτελείται από μια επτάφωτη λυχνία από μπρούντζο, μια αναπαράσταση διάσπαρτων μαρμάρινων πλακών με εβραϊκά σύμβολα που παραπέμπουν στους τάφους του παλιού νεκροταφείου, καθώς και ένα μπρούτζινο Άστρο του Δαυίδ.

Δεξιά του μνημείου, πέντε μαρμάρινες πλάκες που εκτείνονται κάθετα φέρουν κείμενο σε πέντε γλώσσες: ελληνικά, εβραϊκά, ισπανικά, γαλλικά και αγγλικά.

Η επιγραφή αναφέρει:

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επί πρυτανείας Ιωάννη Μυλόπουλου και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ανήγειραν το μνημείο αυτό εις μνήμην του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου, που βρισκόταν στον τόπο αυτό επί αιώνες μέχρι την καταστροφή του το έτος 1942 από τους ναζί κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Ας μείνει παντοτινή η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Ιούνης 2014».

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014, στο χώρο δίπλα από το Αστεροσκοπείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μνημείο τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και συμβολίζει την ιστορία και την κληρονομιά της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Βρείτε στον χάρτη